27 grudnia 2012

Ciasto cynamonowe z kokosem

Święta , święta i po świętach. Szkoda, że już się skończyły, bo miło tak było posiedzieć całą rodziną razem. No ale cóż tak być musi, ale od niedzieli będzie kolejny wolny czas. Mam nadzieję, że wszyscy spędziliście miło święta, Mikołaj był hojny i mieliście mnóstwo smakowitości na stole. Mnie tu dawno nie było, bo miałam dużo pracy związanej ze świętami, a wieczorami byłam tak zmęczona, że już nie miałam siły siadać do komputera. Za to dziś na osłodę mam dla Was ciacho, które u nas zastąpiło piernik. Inspirację wzięłam z blogu "Gotowanie cieszy" z przepisu na Cynamonowiec. Zamieniłam mak na kokos, gdyż akurat w ostatnim sklepie w którym byłam w piątek wykupiono mak, a już nie chciało  mi się iść gdzie indziej, bo tak pomyślałam, że już mamy rogaliki z makiem więc można go zastąpić czymś innym. Oczywiście ode mnie ciasto musiało być nasączone. Wszystkim smakowało. 


CIASTO CYNAMONOWE:
  •  4 jajka
  • 300 g cukru pudru
  • 200 g masła roślinnego lub margaryny  
  • 1 opakowanie cynamonu (15 g lub 20 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki tortowej 
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Cynamon, proszek do pieczenia i mąkę razem wymieszać i przesiać. Dodać do utartej masy, wlać mleko i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto podzielić na dwie równe części i każde upiec w dwóch osobnych blaszkach o wymiarach 32x20 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą w temperaturze 180 stopni do tzw suchego patyczka (około 40 minut). Zostawić do wystygnięcia.
 


 CIASTO KOKOSOWE:
  • 8 białek
  • 8 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki pokruszonych ciasteczek Amaretti
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • kilka kropli aromatu migdałowego
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubijać , aż cukier całkowicie się rozpuści. Do sztywnej piany wsypać pokruszone ciasteczka, wiórki kokosowe, aromat migdałowy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy tak by piana za bardzo nie opadła. Ciasto pieczemy w blaszce 32x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do tzw suchego patyczka.


KREM:
  • 8 żółtek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • 250 g masła roślinnego lub margaryny
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki czekoladowej kawy cappuccino
Do garnuszka wlewamy szklankę mleka, wsypujemy budyń i mąkę, mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy żółtka i wszystko razem łączymy. Drugą szklankę mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy budyń żółtkowy i energicznie mieszamy do zagotowania. Przykrywamy folią spożywczą tak by ściśle przylegała do kremu, nie zrobi się wtedy gruby kożuch, dzięki czemu będzie małe prawdopodobieństwo powstania grudek w kremie. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy do puszystości, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy, aż krem zrobi się gładki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i cappuccino w proszku. Miksujemy. 


PONCZ: 
  •  1/2 szklanki mocnej herbaty lub ekstraktu z wanilii
  •  1/2 szklanki wody
Zimną herbatę lub ekstrakt z wanilii wymieszać z wodą. 


POLEWA:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżka mleka
Białe czekolady z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej tzn. w małym garnku gotujemy wodę na małym ogniu, na wodę stawiamy szklaną miseczkę do której wrzucamy czekoladę, gdy się czekolada prawie rozpuści dolewamy mleko, mieszamy aż dokładnie wszystko się połączy na gładką polewę. 


DEKORACJA:
  •  1/2 tabliczki mlecznej czekolady

PRZEŁOŻENIE:
Kładziemy jedno ciasto cynamonowe, nasączamy połową ponczu, wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy ciastem kokosowym, wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim ciastem cynamonowym, nasączamy je resztą ponczu. Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i po wierzchu ścieramy mleczną czekoladę.




2 komentarze:

  1. super chyba sprubuje z mamusią w następną sobotę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam jeśli lubicie smak cynamonu, bo jednak dominuje w tym cieście. :-)

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.