Pyszny, delikatny, nie za słaby, ale też nie za mocny likier kokosowy. Smakuje zarówno paniom jak i panom. Idealny na imprezy, doskonale sprawdza się na weselach czy wieczorach panieńskich. Polecam osobom nielubiącym czystej wódki. Po jednym kieliszku ciężko mu już się oprzeć. Z podanych proporcji wychodzi około 2 litrów likieru.
SKŁADNIKI :
- 300 g wiórek kokosowych
- 1000 ml wódki 40 %
- puszka mleka kokosowego
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Po 7 dniach przecedzamy wódkę przez gazę, będzie biała, na końcu delikatnie ściskamy gazę, aby wszystki płyn odcisnąć. Do powstałej wódki kokosowej dodajemy wszystkie mleka i pozostałe 250 ml czystej wódki. Wszystko dokładnie mieszamy i szczelnie zamknięty likier wstawiamy do lodówki na 2 dni, aby się przegryzł. Po tym czasie przelewamy do butelek i się delektujemy kokosowym smakiem.
Wiórki użyte do produkcji możemy wykorzystać w wypiekach od razu lub wysuszyć i zużyć później do ciast czy deserów.
Cześć, Twój blog jest pełen ciekawych treści. Uważam że warto skorzystać z serwisu który gwarantuje darmową reklamę. Zobacz portal Blogowskaz na stronie http://blogowskaz.org. Do wygrania nagrody dla najlepszych blogerów :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Justin
zerknij co u mnie na http://czarnyszczur.blogspot.com
Ciekawy przepis:)) Ile mniej wiecej wychodzi z tego gotowego alkoholu?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
W opisie podane jest, że wychodzi w granicach 2 litrów :)
Usuńpowiem tak ... w ciagu tygodnia lub 2 , robie to drugi raz , koolwa jakie to dobre !!! mam w domu abstynenta w spodnicy , ale chyba szlag trafil przekonanie i awersja co do likieruuuuu
OdpowiedzUsuń