Przed urodzinami Emilki bardzo spodobało mi się to ciasto. Lekko zmieniłam krem i biszkopt upiekłam mój własny sprawdzony. Ciasto cieszyło i oko i podniebienie. Ser powinien być zmielony, wtedy wkładka wyjdzie gładka, ja z braku czasu wrzuciłam taki prosto z kostki, bo był drobno mielony. Wkładka serowa wyszła delikatnie grudkowata, ale nie ujmowało to smaku. W sezonie truskawkowym jak najbardziej polecam upiec to ciasto.
BISZKOPT :
- 5 dużych jajek
- 10 płaskich łyżek cukru
- 5 łyżek z górką mąki pszennej
- 3 łyżek z górką mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Spód blaszki (wymiar 32 x 20) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować margaryną i wysypać np mąką, boki zostawić suche.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po 2 łyżki cukru i po jednym żółtku na zmianę wciąż ubijając, do całkowitego rozpuszczenia się całego cukru. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z kakao i na najniższych obrotach miksera mieszamy tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i piec w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 30 minut. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty.
WKŁADKA SEROWA :
- 600 g sera twarogowego półtłustego, trzykrotnie zmielonego
- 3/4 szklanki cukru
- 5 dużych jajek
- 1 budyń śmietankowy
- 110 g miękkiego masła
- aromat migdałowy
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce sera wciąż ucierając. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i proszek budyniowy i miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę serową przelewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy przez około 35-40 minut, aż sernik się zetnie i będzie miał lekko złoty kolor. Zostawić w blaszce do wystudzenia.
KREM :
- 2 budynie śmietankowe
- 400 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 250 g margaryny
Kiedy budyń jest zimny ucieramy margarynę na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
DODATKOWO :
- 2 galaretki truskawkowe
- 1/2 kg truskawek
- około 6 herbatników kakaowych
Truskawki odszypułkować i pokroić na połówki.
Herbatniki pokruszyć przy pomocy blendera lub wałka do ciasta.
Do blaszki w której piekliśmy ciasta na spód układamy jeden blat biszkoptu. Smarujemy go 1/3 częścią kremu, następnie kładziemy wkładkę serową. Wkładkę serową smarujemy kolejną 1/3 częścią kremu i na krem układamy truskawki. Truskawki zalewamy mocno tężejącą galaretką i od razu kładziemy na nią drugi blat biszkoptowy. Blat biszkoptowy smarujemy resztą kremu i posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby ciasto dobrze się połączyło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.