W
temacie truskawek kolejne pyszne ciasto. Ciut pracochłonne, ale
warte zrobienia. Korzystałam z tego
przepisu, ale go zmodyfikowałam. Galaretki arbuzowe wycofane już
zostały ze sprzedaży, więc zastąpiłam ją galaretką
truskawkową. Można by było użyć po prostu żelatyny, ale kolor
już by nie był ten.
BISZKOPT
KAKAOWY :
- 3 duże jajka
- 3 łyżki z górką mąki pszennej
- 2 łyżki z górką mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 6 płaskich łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę
pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao
przesiewamy.
Spód blaszki (wymiar 32 x 20) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować margaryną i wysypać np mąką, boki zostawić suche.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po 2 łyżki cukru i po jednym żółtku na zmianę wciąż ubijając, do całkowitego rozpuszczenia się całego cukru. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z kakao i na najniższych obrotach miksera mieszamy tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i piec w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 25-30 minut. Ostudzić.
Spód blaszki (wymiar 32 x 20) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować margaryną i wysypać np mąką, boki zostawić suche.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po 2 łyżki cukru i po jednym żółtku na zmianę wciąż ubijając, do całkowitego rozpuszczenia się całego cukru. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z kakao i na najniższych obrotach miksera mieszamy tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i piec w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 25-30 minut. Ostudzić.
BISZKOPT
MAKOWY :
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka z górką mąki pszennej
- 1 łyżka z górką mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki z górką suchego maku
Mąkę
pszenną, mąkę ziemniaczaną i mak mieszamy ze sobą.
Spód blaszki (wymiar 32 x 20) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować margaryną i wysypać np mąką, boki zostawić suche.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Spód blaszki (wymiar 32 x 20) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować margaryną i wysypać np mąką, boki zostawić suche.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Białka
z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę dodając po
łyżce cukru. Ubijamy, aż piana będzie lśniąca i cały cukier
się rozpuści. Następnie wlewamy ocet i dodajemy sypkie składniki.
Na najniższych obrotach miksera, miksujemy dosłownie chwilkę do
wymieszania się składników. Masę wylewamy do przygotowanej
blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut.
Ostudzić.
BITA
ŚMIETANA :
- 300 g śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Śmietanę
ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier
puder. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do ubitej śmietany
wlewamy strużką żelatynę i na wolnych obrotach miksujemy do
połączenia się.
W blaszce układamy biszkopt i następnie wykładamy na niego bitą śmietanę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
MASA
ARBUZOWA :
- 1/2 kg miąższu z arbuza, bez pestek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1/4 szklanki zimnej wody
Miąższ
z arbuza kroimy w drobniutką kosteczkę, wkładamy do garnka i na
niewielkim ogniu gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy proszek
galaretkowy i energicznie mieszamy, do rozpuszczenia się galaretki.
Proszek budyniowy rozprowadzamy w wodzie, wlewamy do masy arbuzowej i
mieszając podgrzewamy na malutkim ogniu do zgęstnienia. Odstawić
do wystudzenia.
Zimną masę arbuzową nakładamy na schłodzoną bitą śmietanę i przykrywamy biszkoptem makowym. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
DODATKOWO
:
- 2 galaretki truskawkowe
- 1/2 kg truskawek
Obie
galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, odstawiamy do momentu,
aż zaczną mocno tężeć.
Truskawki odszypułkować i pokroić na połówki.
Truskawki odszypułkować i pokroić na połówki.
Truskawki
układamy na biszkopcie makowym i zalewamy mocno tężejącą
galaretką.
Schłodzić
przez kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.