Już jakiś czas miałam ochotę na sałatkę z ziemniaków. Jednym z ciekawszych przepisów wydawał mi się ten Izy. Dodałam od siebie tylko chrupiącego boczku i zwiększyłam ilość sosu, żeby sałatka nie była zbyt sucha.
SKŁADNIKI :
- 1/2 kg malutkich, młodych ziemniaków
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 cebula
- 4 ogórki małosolne
- 4 ząbki czosnku z ogórków małosolnych
- 200 g wędzonego boczku
- mały pęczek koperku
- mały pęczek cienkiego szczypiorku
- 4 łyżki śmietany kwaśnej
- 4 łyżki majonezu
- 8 łyżek wody z ogórków małosolnych
- sól, pieprz
Rzodkiewki umyć, odciąć końcówki i pokroić na półplasterki.
Ogórki i czosnek również pokroić na półplasterki.
Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki, a następnie na średnie plasterki.
Szczypiorek i koperek grubo posiekać.
Boczek pokroić na cienkie paseczki i podsmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, osączyć na ręczniku papierowym.
Wszystkie przygotowane składniki wrzucić do miski.
Majonez wymieszać ze śmietaną i wodą z ogórków, doprawić pikantnie solą i pieprzem.
Warzywa z boczkiem polać sosem i delikatnie wymieszać.
Włożyć do lodówki na około 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.