Polecam pyszne pomidorki, smakujące polską pietruszką i czosnkiem. Idealne do różnego typu rolad, zapiekanek czy sosów. Należy tylko pilnować, żeby pomidory zbytnio nie przesuszyć. Ja w ubiegłym roku zrobiłam ten błąd i niestety były jak skwarki. Te tego roczne są mięciutkie i aromatyczne. Po wykorzystaniu pomidorów zostaje nam pyszna oliwa, którą możemy wykorzystać np do sałat.
SKŁADNIKI :
- 2 kg pomidorów polnych podłużnych
- czosnek
- natka pietruszki
- olej rzepakowy
- sól gruboziarnista, pieprz
- oliwa z oliwek
Tak przygotowane pomidory suszymy do momentu, aż będą suche, ale nie wyschnięte na przysłowiowy pieprz (mi to zajęło około 2 dni). Kiedy pomidory będą się kurczyć, przekładamy te z wyższych sitek na jedną co by szybciej się suszyły.
Do wyparzonych słoiczków układamy ściśle suche pomidory.
Oliwę chwilkę podgrzać na wolnym ogniu (pilnując, aby się nie przypaliła). Bardzo powoli i ostrożnie zalać słoiczki oliwą. Uważać, aby się nie poparzyć, bo oliwa może bulgotać. Słoiczki szybko zakręcać i odstawiać do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Witam serdecznie! Piękne przepisy. Mam pytanie, nie mam suszarki do grzybów - czy moge je wysuszyć w piekarniku/ winny sposób? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNa pewno można je suszyć w piekarniku, ale niestety nigdy tak nie robiłam więc nie wiem na ile stopni najlepiej ustawić temperaturę i ile czasu suszyć. Widziałam po blogach, że można tak robić, ale nie jestem w stanie podać jak bo niestety nie przetestowałam tej metody.
UsuńWitam,nie posiadam suszarki do grzybów. czy pomidorki udadzą mi sie w piekarniku?
OdpowiedzUsuńja tez nie mam suszarski wiec wszystko susze w piekarniku, temperatura troche powyzej 50 stopni czasem potkrecam wiecej. piekarnik powinien byc lekko uchylony (mozna zblokowac drewniana lyzka coby sie nie zamykal). wszystko susze na raty kolo godziny, czekam az ostynie i potem powtorka, az do pozadanego rezultatu. JM
OdpowiedzUsuń