26 lutego 2015

Pizza Słoneczko

Znudziła Wam się zwykła pizza, to oto kolejny przepis na urozmaicenie tegoż wypieku. Promienna pizza nazywana przeze mnie Słoneczko. Robiłam już tę wersję kilka razy w blaszce, a ostatnio bez blaszki. Kształt oczywiście w blaszce ładniej się trzyma i lepiej prezentuje, ale jedna i druga smakuje tak samo wyśmienicie. Na zdjęciach poniżej krok po kroku jak ją przygotować.


CIASTO (na dwa słoneczka) :
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do dużej miski. Robimy dołek odgarniając nadmiar mąki na boki. Do dołka wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy chwilkę z odrobiną mąki z boku i delikatnie zasypujemy resztą mąką z boków miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować czyli mąka będzie pękała. Do miski z pracującymi drożdżami dodajemy resztę składników i zagniatamy lśniące ciasto, zajmuje to około 10 minut. Ciasto będzie dobrze wyrobione w momencie kiedy będziemy odczuwać, że w dłoniach jakby pękały nam bąbelki powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość (w międzyczasie jak ciasto rośnie przygotowujemy składniki pizzy).

 WSAD (wg upodobań własnych) :
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • cienka kiełbasa lub szynka
  • ogórki kiszone
  • papryka czerwona
  • sos pomidorowy
  • ser żółty
  • opcjonalnie cebulki marynowane lub oliwki
  • sól, pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Pieczarki obieramy i ścieramy na tartce o dużych oczkach, cebulkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę, podsmażamy przez chwilkę i dorzucamy pieczarki, posypujemy solą i pieprzem i dusimy, aż cały płyn odparuje.
Kiełbasę i ogórki kroimy na plasterki, paprykę w paseczki.
Ser żółty ścieramy na tartce o drobnych oczkach.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Na zdjęciach poniżej pokazana jest wersja pieczona w blaszce do pizzy i wersja bez blaszki, w zależności jak nam wygodniej.

Najpierw rozwałkowujemy na kształt koła jedną część pizzy. I albo wkładamy do blaszki albo układamy na papierze do pieczenia. Na środek koła kładziemy szeroki kubek lub niewielką pokrywkę, resztę ciasta smarujemy sosem pomidorowym. Na sos wykładamy połowę kiełbasy, następnie połowę pieczarek, połowę ogórków kiszonych i połowę czerwonej papryki. Po wierzchu posypujemy wg uznania serem żółtym. Zdejmujemy pokrywkę (kubeczek) i ciasto spod niej ostrym nożem przecinamy na około 8-10 trójkącików (jak na zdjęciach poniżej). Każdy trójkącik zawijamy na farsz i końcówkę wkładamy pod ciasto. Na końcówki ciasta układamy po cebulce marynowanej, połówce oliwki lub po prostu robimy mały kleks z sosu pomidorowego do dekoracji.

Wkładamy tak przygotowaną pizzę do nagrzanego piekarnika na najwyższy poziom i pieczemy przez około 15 minut, aż spód pizzy i góra będą rumiane.

Z drugim kawałkiem ciasta i składnikami postępujemy tak samo jak z pierwszym. 

Wersja bez blaszki :


Wersja z blaszką :


Podawać najlepiej z sosem czosnkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.